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  1. 宮城大学研究ジャーナル ISSN 2436-374X
  1. 宮城大学研究ジャーナル ISSN 2436-374X
  2. 第4巻第1号

食品リサイクル法と日本の大手外食企業における食品廃棄物削減の取り組み

https://doi.org/10.15085/0002000145
https://doi.org/10.15085/0002000145
8515bedf-14a6-4da1-bc13-77f0bae5dccf
名前 / ファイル ライセンス アクション
160_04-01-29 食品リサイクル法と日本の大手外食企業における食品廃棄物削減の取り組み (5.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-10-04
タイトル
タイトル 食品リサイクル法と日本の大手外食企業における食品廃棄物削減の取り組み
言語 ja
タイトル
タイトル Food Recycling Law and Food Loss and Food Waste Reduction Initiatives among Major Japanese Food Service Companies
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 外食産業
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 食品廃棄物
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 食品ロス
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 食品リサイクル法
キーワード
言語 ja
主題Scheme Other
主題 廃棄物管理
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food service industry
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food waste
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food loss
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food recycling law
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 waste management
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15085/0002000145
ID登録タイプ JaLC
著者 丹治, 朋子

× 丹治, 朋子

ja 丹治, 朋子
宮城大学食産業学群

ja-Kana タンジ, トモコ

en Tanji, Tomoko

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高力, 美由紀

× 高力, 美由紀

ja 高力, 美由紀
新潟食料農業大学

ja-Kana コウリキ, ミユキ

en Koriki, Miyuki

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 More than 20 years have passed since Japan's Law for Promotion of Utilization of Recyclable Food Waste was enacted in 2001. The recycling rate in the food service industry was 35%, as of 2022, which is low compared to 96% in the food industry as whole. This difference is due to the fact that the food service industry handles a smaller scale of establishments; a larger variety and smaller quantity of foodstuffs; and elements that are more difficult to manage, such as customers 'leftovers. In this study, after describing the legal framework, we analyzed the current status of initiatives among the top 50 Japanese food service companies, based on a survey of the Japanese food service industry published by Nikkei MJ in June 2023. We found a correlation between total sales and a firm's recycling implementation rate. In all industry categories, the recycling rates for waste oil and food waste were high, and there was a tendency for restaurants to ask customers to cooperate in ordering and consuming at a rate that minimizes leftovers.
言語 en
bibliographic_information ja : 宮城大学研究ジャーナル
en : Miyagi University Research Journal

巻 4, 号 1, p. 128-136, ページ数 9, 発行日 2024-09-30
出版者
出版者 公立大学法人宮城大学
言語 ja
item_10002_source_id_9
収録物識別子タイプ EISSN
収録物識別子 2436-374X
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Ver.1 2024-10-04 03:54:42.129817
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